

Vliegen binnen Europa
Hallo reizigers! Vandaag vertel ik, Elisa, jullie alles over reizen met het vliegtuig binnen Europa.
Reisdocumenten binnen Europa
We beginnen met het controleren van de reisdocumenten, een identiteitskaart of een paspoort? Binnen Europa kun je vaak volstaan met een geldige identiteitskaart. Reis je binnen de Europese Unie, dan heb je dus een identiteitskaart of een paspoort nodig, dit geldt niet alleen wanneer je de grens oversteekt of via een luchthaven reist. Je moet ook een identificatiebewijs kunnen tonen als je in een Europees land verblijft.
Let op: Kijk goed of je identiteitskaart of paspoort geldig is!
Geldzaken mee op reis
Als je op vakantie gaat geef je geld uit, dat is vrijwel altijd het geval. Binnen de Europese Unie is dit vaak niet erg ingewikkeld.
Geld opnemen en betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden niets extra. Alle Nederlandse banken verstrekken een wereldpas met het Maestro-logo. Als een buitenlandse winkel dat logo voert, kun je er gewoon pinnen.
Met een creditcard is betalen in een euroland gratis. Geld opnemen met je creditcard in de eurozone kost wel geld, ook in Nederland.
Let op: Banken mogen wel extra kosten in rekening brengen als ze dat voor inwoners van het eigen land ook doen, bijvoorbeeld in Duitsland. Dit moet dan wel van tevoren zijn aangeven op de geldautomaat met een sticker.
Er zijn daarentegen negen lidstaten van de Europese Unie zijn die de Euro (nog) niet gebruiken: Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Gebruik je de bankpas in een land waar niet met de euro wordt betaald? Dan kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen.
Let op: Geld opnemen in niet-eurolanden met je betaalpas is bijna altijd iets duurder dan direct betalen en met je creditcard nog duurder, vermijdt dit dus en betaal zoveel mogelijk direct!
https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/betalen-in-het-buitenland
Bagage in het vliegtuig
Wat mag je wel of niet meenemen in je koffer of handbagage? Alles mag mee in je bagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke zaken staat. Sommige voorwerpen, zoals scharen of nagelvijlen, mogen alleen mee in je ruimbagage. Heb je per ongeluk één van deze voorwerpen in je handbagage gestopt, en is je ruimbagage al ingecheckt? Dan kun je deze kleinere voorwerpen eventueel laten opsturen.
Ook is er veel speculatie hoeveel producten die vloeistof bevatten je eigenlijk mee mag nemen, ik zal je helpen met het antwoord op deze knellende vraag. Vloeistoffen en gels die je van huis meeneemt, mogen mee in verpakkingen van maximaal 100 ml. Verzamel deze verpakkingen in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter; maximaal één plastic zakje per reiziger. Dit geldt niet voor medicijnen, dieet- en babyvoeding, als je kunt aantonen dat deze noodzakelijk zijn. Neem daarom een doktersverklaring voor je medicijnen mee. En als je reist met een baby (tot 1,5 jaar) mag de babyvoeding voor de reis ook mee in je handbagage.
Let op: Kijk ook op de site van Schiphol voor de lijst met verboden items.
https://www.schiphol.nl/nl/pagina/bagageregels/
Laatste tip
Ga je op vakantie met het vliegtuig? Zorg ervoor dat je goed leest over het land van bestemming, zodat je weet hoe de gang van zaken in dat land op de luchthaven zijn. Zorg er ook voor dat je spullen meeneemt die je goed kunt gebruiken in je vakantieland. Dus zonnebrand tegen de zon in warme landen en een warme jas in koude landen!
Groeten,
De Wegwijzer Elisa
Vliegen buiten Europa
Vliegvelden buiten Europa
Als je met het vliegtuig naar een land buiten de EU reist, moet je rekening houden met de gewoontes in dat land. Wees dus niet de nuchtere Nederlander, maar lees over wat daar gewoon is en vooral wat er niet gewoon is. Zo voorkom je situaties waarin je waarschijnlijk liever niet terecht komt.
Nederland staat bekend als een normaal land waar verschillende culturen rustig naast elkaar leven. En dus ben je gewend aan vrijheid. Maar in sommige landen krijg je te maken met, in jouw ogen, vreemde gebruiken, wetten en regels waaraan jij je moet aanpassen.
Om een voorbeeld te noemen: De meeste mensen weten dat ze in de kerk niet al te bloot gekleed moeten zijn. Korte kleding wordt als beledigend ervaren, armen en benen moeten het liefst bedekt zijn.
http://www.reizendoejezo.nu/do_s_don_ts.html
Reisdocumenten
In sommige landen zijn ze erg streng op toeristen die hun land betreden, je kent er misschien wel een paar. Voor zulke landen heb je vaak een visum nodig. Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt verstrekt door het land waar de reiziger naartoe gaat. Op deze manier kan dat land controleren wie het land binnenkomt.
Dit kan via de plaatselijke vertegenwoordiging van dat land of via de daarvoor bestemde bedrijven. Door dit aanvraagproces hebben deze landen in principe de mogelijkheid een onderzoek naar de aanvrager uit te voeren. Op grond hiervan kan besloten worden het visum te weigeren.
Er zijn meerdere soorten visa, kijk goed welke je nodig hebt voor jouw reis.
Kijk via de onderstaande link ook even of je een visum nodig hebt voor het land waar jij naartoe reist.
https://visum.nl/visa-quick-check
Wat mag mee in je bagage?
In veel niet-Europese landen zijn er een aantal zaken die absoluut niet mee mogen in je bagage. Zo mag je Australië niet binnen treden met droge kruiden of andere etenswaren uit bijvoorbeeld, India. Als je wel dingen meeneemt waarvan je niet zeker bent of ze mee mogen, doe onderzoek. Als het niet mag is er een grote kans dat je een aanvraag kan doen zodat je het desbetreffende product wel mee mag nemen het land in.
Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de site van het vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt.
Groeten,
De Wegwijzer Elisa
Maak jouw eigen website met JouwWeb